Aarts Sport Hillegom biedt diverse lessen in onder andere onze speciale Body & Mind-zaal, die bijdragen aan een gezond lichaam en een ontspannen geest. Yoga is een eeuwenoude bewegingsleer uit India en maakt deel uit van een levensfilosofie waar yoga, meditatie, ademhalingstechnieken en een bepaald voedingspatroon onderdeel van uitmaken.

De geschiedenis van Yoga is ca. 5000 jaar oud. In de loop der tijd zijn er talloze vertakkingen en methodieken van Yoga ontstaan.
Aarts Sport Hillegom biedt de perfecte sfeer voor het afsluiten van de buitenwereld en om te focussen op lichaam en geest.

De lessen die wij aanbieden in de speciale Body & Mind zaal zijn: Vinyasa Yoga, Yin Yang Yoga, Hatha Yoga, Tiener yoga, (ground control) Pilates en Essentrics.
Je kunt ook een bezoek brengen aan onze sauna om het relaxte gevoel van de Body & Mind lessen nog even vast te houden.

Wat is Vinyasa Yoga?
Vinyasa Yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dans. Vinyasa betekent “ademgesynchroniseerde beweging”. De ademhaling is een essentieel onderdeel van deze flow, omdat de series bewegingen gesynchroniseerd met de adem worden uitgevoerd. Eigenlijk kan elke vloeiende serie van houding naar houding een vinyasa dans of flow worden genoemd. Een zonnegroet is een perfect voorbeeld van een vinyasa flow, omdat elke elke beweging in deze serie wordt uitgevoerd op een inademing of een uitademing. Tijdens een vinyasa yoga beoefening kun je veel afwisseling verwachten. De lessen zijn ontspannen, krachtig en onvoorstelbaar wat behulpzaam kan zijn voor mensen met een overactieve geest. Vinyasa yoga brengt niet alleen je geest tot rust, het vergroot ook je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit en brengt je stress levels omlaag. De continue bewegingen van een houding naar de andere, zorgen voor een cardiovasculaire training. Vinyasa yoga is een plezierige en uitdagende manier van bewegen. Als je op zoek bent naar beweging met afwisseling en uitdagende houdingen, dan is vinyasa yoga waarschijnlijk de juiste yoga voor jou.

Wat is Yin Yang Yoga?
Yin Yang Yoga is een combinatie les, om een balans te creëren tussen beweging en rust in het lichaam. De les begint met dynamische Yang houdingen, door het herhalen van bewegingen in een flow en je ademhaling hiermee te synchroniseren, wat op kracht en souplesse werkt, dit gericht op het versoepelen van de gewrichten en flexibel maken van de spieren. Het Yin gedeelte is een rustige vorm waarin de houdingen langer vast worden gehouden, waardoor je de spieren en spanningen los kan laten, dit gericht op het zelfbewustzijn, rekken en strekken van het bindweefsel, mentale en fysieke lichaam laten ontspannen. Iedereen kan deelnemen aan deze les, omdat de houdingen op verschillende niveaus kunnen worden uitgevoerd/begeleid.

Wat is Hatha Yoga?
Hatha yoga bestaat uit houdingen en oefeningen waarbij alle spieren in het lichaam gebruikt worden. De oefeningen zijn er op gericht je bewust te maken van de spanning in het lichaam. Spanning maakt de spieren kort en stijf, waardoor je belemmerd wordt bij het maken van bewegingen. Ook wordt daardoor de doorbloeding in spieren en organen minder. Uiteindelijk zorgt het voor allerlei klachten: nek-, schouder- en rugklachten, concentratie- en ademhalingsproblemen.
De spanning in het lichaam wordt weer losgemaakt en losgelaten door het bewuste gebruik van de ademhaling. Tijdens de oefeningen merk je heel duidelijk dat er een verband bestaat tussen de spanning en je ademhaling: spanning zorgt ervoor dat je b.v. de adem vasthoudt of moeilijker gaat ademen. Door je tijdens een houding te concentreren op je adem merk je dat je controle hebt over je adem en je adem kunt sturen. Als de ademhaling rustiger wordt en meer ontspant, ontspannen ook de spieren steeds beter. De oefeningen gaan daardoor geleidelijk steeds beter. Alle yoga- houdingen zijn dan ook een combinatie van het gebruik van het lichaam en het gebruik van de adem.
Het loslaten van de spanning uit de spieren zorgt er ook voor dat emoties en stress, die verbonden zijn met die spieren, worden losgelaten. Daardoor ontstaat ontspanning en een sterker gevoel van geestelijke balans.
Tenslotte zorgt het richten van de aandacht op het voelen van je lichaam en de ademhaling ervoor dat de concentratie toeneemt en de stroom losse gedachten in het hoofd afneemt, waardoor je meer innerlijke rust ervaart.

Wij bieden als enige in de regio de les ESSENTRICS aan.
Wat is Essentrics

Essentrics is de full body workout die goed voelt en goed doet. Zonder urenlange intensieve training, gewichten en moeilijke pasjes. Essentrics is een dynamische workout, gebaseerd op vloeiende streches en krachttraining voor het hele lichaam.
Doordat de spieren tegelijkertijd worden verlengd en versterkt, krijg je lichaam de slankere vorm en mooie houding die je ook bij klassieke dansers ziet.

De techniek achter Essentrics is dan ook ontwikkeld door Miranda Esmonde-White, voormalige ballerina bij The National Ballet of Canada, met twee doelen: sterk en slank blijven als een danser en blessures tegengaan.
In Canada, waar Essentrics vandaan komt is Essentrics al 15 jaar het geheime wapen van internationale sterren, zoals Sarah Gadon (actrice) en Lily Cole (model, actrice). De workout is in Nederland nog vrij nieuw, maar het aantal locaties groeit stevig door. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam en Utrecht is het een groot succes en dan nu ook in Hillegom!

Wat ESSENTRICS doet…

Body Shaping

Definieert de taille
Creëert slanke, sterke armen
Geeft slankere dijen en bovenbenen
Creëert platte, gedefinieerde buikspieren
Verbetert de houding
Lift de billen
Traint iedere spier in het lichaam

Voor gezondheid & prestaties

Verbetert de flexibiliteit van het hele lichaam
Helpt pijn verlichten
Maakt strakke spieren en gewrichten los
Versterkt de ruggenwervel en de core
Behandelt en voorkomt rugpijn
Geeft een lichaam dat jong voelt
Verbetert bewegingsvrijheid en snelheid van sporters
Ondersteunt blessurepreventie
Versnelt het herstel door verbeterde bloedcirculatie

Wat zeker niet mag ontbreken is de les Pilates.
Wat is Pilates

Ground Control-Pilates is een mind-body les die niet zweverig is! Het is een voor iedereen toegankelijke bewegingsvorm. Deze geraffineerde workout vindt plaats op de grond. De oefeningen zijn technisch uitdagend, u moet zeer geconcentreerd te werk gaan. Er zijn weinig herhalingen.

Het gaat vooral om de kwaliteit van de bewegingen, niet de kwantiteit. En Ground Control-Pilates isoleert geen spiergroepen, maar het hele lichaam wordt bij iedere beweging betrokken. Kortom: fitness vanuit een ander perspectief.

De resultaten van Ground Control-Pilates zijn ondermeer:
– Een verhoogd lichaamsbewustzijn
– Strakke, ‘lange’ spieren
– Een verbeterde lichaamshouding
– Een betere, efficiënte bewegingstechniek
– Sterke buik- en rugspieren
– Een verhoogde flexibiliteit
– Een sterke en soepele wervelkolom
– Een krachtig bekken
– Meer zelfvertrouwen en eigenwaarde
– En nog veel meer….

Ground Control-Pilates is een zachte, maar niet gemakkelijke bewegingsvorm, waarbij resultaten snel te bemerken zijn. We hoeven geen pijn te lijden om positieve resultaten te behalen. Als je naar de oefeningen kijkt, denk je “Ach, dat stelt niets voor” of “Dat doen we al jaren!” Maar dat is niet waar. Doe het maar eens, dan voel je dat het heel wat meer voorstelt. Maar dan wel zonder pijn.

Als je zin hebt om de leukste, sterkste en gezondste vorm van jezelf te zijn dan bent je hier op het goede adres.
Kom langs in onze sportschool en laat je voorlichten over de uitgebreide mogelijkheden die Aarts Sport Hillegom kan bieden. Een gratis proefles behoort tot onze mogelijkheden.

yoga