Ben je op zoek naar yoga lessen in Hillegom?

Aarts Sport Hillegom biedt diverse lessen in onder andere onze speciale Body & Mind-zaal, die bijdragen aan een gezond lichaam en een ontspannen geest. Yoga is een eeuwenoude bewegingsleer uit India en maakt deel uit van een levensfilosofie waar yoga, meditatie, ademhalingstechnieken en een bepaald voedingspatroon onderdeel van uitmaken.

De geschiedenis van Yoga is ca. 5000 jaar oud. In de loop der tijd zijn er talloze vertakkingen en methodieken van Yoga ontstaan.
Aarts Sport Hillegom biedt de perfecte sfeer voor het afsluiten van de buitenwereld en om te focussen op lichaam en geest.
De lessen die wij aanbieden in de speciale Body & Mind zaal zijn: Vinyasa Yoga, Yin Yang Yoga, Hatha Yoga, Tiener yoga, (ground control) Pilates en Essentrics.
Je kunt ook een bezoek brengen aan onze sauna om het relaxte gevoel van de Body & Mind lessen nog even vast te houden.

Wat is Vinyasa Yoga?
Vinyasa Yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dans. Vinyasa betekent “ademgesynchroniseerde beweging”. De ademhaling is een essentieel onderdeel van deze flow, omdat de series bewegingen gesynchroniseerd met de adem worden uitgevoerd. Eigenlijk kan elke vloeiende serie van houding naar houding een vinyasa dans of flow worden genoemd. Een zonnegroet is een perfect voorbeeld van een vinyasa flow, omdat elke elke beweging in deze serie wordt uitgevoerd op een inademing of een uitademing. Tijdens een vinyasa yoga beoefening kun je veel afwisseling verwachten. De lessen zijn ontspannen, krachtig en onvoorstelbaar wat behulpzaam kan zijn voor mensen met een overactieve geest. Vinyasa yoga brengt niet alleen je geest tot rust, het vergroot ook je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit en brengt je stress levels omlaag. De continue bewegingen van een houding naar de andere, zorgen voor een cardiovasculaire training. Vinyasa yoga is een plezierige en uitdagende manier van bewegen. Als je op zoek bent naar beweging met afwisseling en uitdagende houdingen, dan is vinyasa yoga waarschijnlijk de juiste yoga voor jou.

Wat is Yin Yang Yoga?
Yin Yang Yoga is een combinatie les, om een balans te creëren tussen beweging en rust in het lichaam. De les begint met dynamische Yang houdingen, door het herhalen van bewegingen in een flow en je ademhaling hiermee te synchroniseren, wat op kracht en souplesse werkt, dit gericht op het versoepelen van de gewrichten en flexibel maken van de spieren. Het Yin gedeelte is een rustige vorm waarin de houdingen langer vast worden gehouden, waardoor je de spieren en spanningen los kan laten, dit gericht op het zelfbewustzijn, rekken en strekken van het bindweefsel, mentale en fysieke lichaam laten ontspannen. Iedereen kan deelnemen aan deze les, omdat de houdingen op verschillende niveaus kunnen worden uitgevoerd/begeleid.

Wat is Hatha Yoga?
Hatha yoga bestaat uit houdingen en oefeningen waarbij alle spieren in het lichaam gebruikt worden. De oefeningen zijn er op gericht je bewust te maken van de spanning in het lichaam. Spanning maakt de spieren kort en stijf, waardoor je belemmerd wordt bij het maken van bewegingen. Ook wordt daardoor de doorbloeding in spieren en organen minder. Uiteindelijk zorgt het voor allerlei klachten: nek-, schouder- en rugklachten, concentratie- en ademhalingsproblemen.
De spanning in het lichaam wordt weer losgemaakt en losgelaten door het bewuste gebruik van de ademhaling. Tijdens de oefeningen merk je heel duidelijk dat er een verband bestaat tussen de spanning en je ademhaling: spanning zorgt ervoor dat je b.v. de adem vasthoudt of moeilijker gaat ademen. Door je tijdens een houding te concentreren op je adem merk je dat je controle hebt over je adem en je adem kunt sturen. Als de ademhaling rustiger wordt en meer ontspant, ontspannen ook de spieren steeds beter. De oefeningen gaan daardoor geleidelijk steeds beter. Alle yoga- houdingen zijn dan ook een combinatie van het gebruik van het lichaam en het gebruik van de adem.
Het loslaten van de spanning uit de spieren zorgt er ook voor dat emoties en stress, die verbonden zijn met die spieren, worden losgelaten. Daardoor ontstaat ontspanning en een sterker gevoel van geestelijke balans.
Tenslotte zorgt het richten van de aandacht op het voelen van je lichaam en de ademhaling ervoor dat de concentratie toeneemt en de stroom losse gedachten in het hoofd afneemt, waardoor je meer innerlijke rust ervaart.

Wat is Power Yoga?
Power Yoga is een krachtige en dynamische vorm van Yoga en is afgeleid van de Ashtanga Yoga vorm. Je voert fysieke houdingen, asana’s genaamd, direct na elkaar uit. Die fysieke houdingen ondersteun je met ademtechnieken, pranayama genaamd en visuele focus, drishti genaamd. De houdingen samen vormen een serie, waarbij de serie per les kan verschillen. De serie is een dynamische vorm van yoga. Door je aandacht met behulp van je adem te richten op de beweging en het ervaren van je lichaam, ontstaat het gevoel van ‘being in the zone’ of flow. Een serie begint met het zogeheten aarden: je laat je dagelijkse beslommeringen voor wat ze zijn en richt je op de les die komen gaat. Vervolgens worden zonnegroeten – Surya Namaskar – uitgevoerd. Daarna beoefen je achtereenvolgens staande, zittende en liggende houdingen. De les eindigt met een ontspanning waarin alle asana’s doorwerken in je lichaam.

Als je zin hebt om de leukste, sterkste en gezondste vorm van jezelf te zijn dan bent je hier op het goede adres.
Kom langs in onze sportschool en laat je voorlichten over de uitgebreide mogelijkheden die Aarts Sport Hillegom kan bieden. Een gratis proefles behoort tot onze mogelijkheden.

Yogales

Hier rechts op het filmpje ziet u “De Zonnegroet”